Skip to main content

CHI KUNG VOOR KIDS

Nu we thuiszitten is het extra belangrijk om gezond te blijven en ons goed te voelen. Dat kunnen we doen met Chi Kung.

Wat is dat: Chi Kung?

Chi Kung zijn Oosterse oefeningen om een sterk, fit, krachtig lichaam te krijgen. Ook voel je misschien emoties als boosheid, verdriet, maak je je zorgen of voel je je bang.

De oefeningen helpen je om deze emoties zachter te maken en je hoofd leeg van te veel denken. Zodat je je rustig en ontspannen kunt voelen. Elk filmpje duurt ongeveer 5 minuten. Je kunt er dus meerdere na elkaar zien. Of doe gewoon één oefening: kort maar krachtig!

Ik heb speciale filmpjes opgenomen om je weerstand te vergroten. Dat wil zeggen dat je lichaam zo sterk is dat we bezoekers die niet welkom zijn in ons lichaam (zoals het virus dat nu op wereldreis is), buiten de deur kunnen houden. Het is goed om deze oefeningen elke dag te doen.

Veel plezier met de filmpjes van de oefeningen!

Wat is Chi Kung? Waar zijn deze oefeningen goed voor? Maartje legt het samen met haar dochter Niva uit.


Jezelf masseren

Lekker je lichaam bekloppen, warm wrijven, kriebelen. Van top tot teen. Zodat alles stroomt en je je ontspannen voelt. Deze oefening kun je ook staand doen, je hoeft niet te zitten. En je kunt ze samen, met z’n tweetjes, doen. Laat je huisgenoot je lekker bekloppen en warm wrijven!

Weerstand 1

Het virus dat momenteel op wereldreis is, komt graag in je longen op bezoek. Daar nestelt hij zich meestal. Deze oefeningen maken vooral onze longen heel sterk.

Weerstand 2

Het virus dat momenteel op wereldreis is, komt graag in je longen op bezoek. Daar nestelt hij zich meestal. Meer oefeningen om sterke longen te krijgen.


Toverbal

Oefeningen met een balletje: Super leuk! Je kunt je voeten ermee masseren, maar ook je buik. Je hebt een stuiterbal nodig. Het balletje mag ook iets groter zijn voor de buikmassage. Een houten balletje is wat warmer, de stuiterbal wat koeler. Een balletje van hout kun je in een knutselzaak krijgen of bij mij tijdens lessen.

Toverbal 1: Voetmassage

Uit je hoofd in je voeten. Door je voet te masseren met een balletje worden je voetzolen lekker zacht en je hele lichaam ontspannen. Als je bijvoorbeeld schoolwerk hebt gedaan, je veel hebt nagedacht  maar ook als je heel druk bent of gevoelens hebt van boosheid, verdriet… helpt deze oefening om lekker te zakken: uit je hoofd in je voeten!

Toverbal 2: Buikmassage

Een warme, zachte buik is volgens de Oosterlingen heel belangrijk. Een ontspannen buik geeft een sterk en fit lichaam. Het is  de plek waar je thuis kunt komen. Dichtbij jezelf, vol vertrouwen in jezelf.  De buikmassage helpt hierbij!
Zelf ben ik een grote fan van het balletje en gebruik ik hem elke dag. Hij ligt naast mijn bed en elke ochtend als ik wakker word, masseer ik mijn buik voordat ik opsta. Voor de buikmassage gebruik je een stuiterbal of een iets groter balletje. Net wat je fijn vindt en hoe groot je buik is.  


Samen lachen

Is lachen ook een oefening? Ja! Door te lachen, giechelen, schateren, grinneken  krijg je veel Happy Energy of te wel Blije Energie. Alle miljoenen cellen in je lijf worden smilies smile! Ook wordt je buik door het lachen lekker gemasseerd. En door te schuddebuiken schud je alles los wat je niet kunt gebruiken: emoties, pijntjes, gedachtes. Je voelt je lichter en vrolijker. Lachen maar!


Oosterse groet

Nu we geen high five’s meer kunnen geven, geen boks of knuffel zoeken we andere manieren om elkaar gedag te zeggen. Elkaar een elleboog geven of een voetje, misschien vouw je de handen voor je borst samen. Heel creatief.  De Oosterlingen hebben ook een speciale groet. Met deze begroeting laat je zien dat je elkaar respecteert en aardig vindt. Zo voel je je verbonden met elkaar. Kijk maar!


Opwarmen 1

Oefeningen om de dag mee te beginnen om je lichaam los te maken. Hierna kun je andere oefeningen doen.

Opwarmen 2

Meer oefeningen om je lichaam los te maken. Hierna kun je andere oefeningen doen.


Thuis in je buik

Je buik is de plek waar je thuis komt volgens de Oosterlingen. Het is de plek waar je alles wat je eet verteert. Maar ook alles wat je voelt en meemaakt op een dag, wordt in je buik verwerkt. Je zet makkelijk spanningen vast in je buik. Misschien heb je wel eens last van buikpijn. Deze oefeningen helpen om je relaxed te voelen, lekker jezelf te zijn, je energie te laten zakken van boven naar beneden en  je krachtig te voelen.


Emoties

Misschien voel je je weleens minder fijn, minder blij en ben je boos, verdrietig, doet je hartje pijn of ben je bang. De Oosterlingen hebben een hele goede manier om hiermee om te gaan: ze maken geluiden! Elke emotie nestelt volgens hen in een plekje in je lichaam, in een orgaan. Door een klank te maken komt de emotie vrij en komt er ruimte voor fijnere gevoelens zoals vriendelijkheid, liefde, moed, zachtheid, rust en zo…

Pakket Kids | Emoties

Het pakket bevat 6 video's (inclusief de instructie video)
- Ben je boos?
- Ben je bang?
- Ben je verdrietig?
- Maak je je zorgen?
- Doet je hart zeer en ben je minder blij?